17 de maig de 2012


                                   DECLARACIÓ DE PRINCIPIS
El passat mes d'abril, un grup d'entitats i persones del Bages ens vam mobilitzar, davant la proximitat de les eleccions municipals, per demanar a tota la ciutadania, als partits polítics i, especialment, a la societat civil organitzada, la seva contribució en el treball per una societat més cohesionada evitant l'ús polític del fet migratori i la xenofòbia com a arma electoral. El mes de novembre vam fer la mateixa crida davant la realització d'una nova contesa electoral, en aquesta ocasió estatal.

L'ús polític del fet migratori i el racisme no es donen només quan hi ha període electoral. S'ha instal·lat en la quotidianitat amb la proliferació de tota una sèrie de rumors i discursos que afavoreixen la creació de determinats estereotips. La legislació vigent, en practicar el racisme institucional amb lleis com la d'Estrangeria, a la pràctica legitima aquest tipus de discursos.

En l'actual context de crisi econòmica i amb un atur desbocat, fomentar un discurs racista té una clara voluntat política: aconseguir que les persones de les classes treballadores i populars -sigui quin sigui el nostre origen- ens barallem entre nosaltres mentre els grans poders econòmics, amb els seus representants polítics, aprofiten per acabar amb les comptades millores socials que es van aconseguir després de molts anys de dures lluites. Ens venen les retallades com un fet inevitable quan són producte d'una opció política determinada: aquella que vol un estat al servei dels poderosos.

Ignorar el discurs racista i xenòfob que han fet determinades forces polítiques s'ha demostrat ineficaç per combatre l'auge d'aquest tipus d’ideologia. Alhora fer pedagogia des d’un punt de vista paternalista i des de la distància, sense estar implicat en la quotidianitat de la majoria de la població que viu el dia a dia, tampoc ha esdevingut efectiu.

Per tot això des de la Plataforma Tots Fem Bages ens reafirmem en la nostra voluntat de:

Continuar denunciant l'ús irresponsable de determinats discursos i la difusió de rumors sense fonament que fan créixer l'animadversió contra els immigrants i que contribueixen a deteriorar el clima de convivència de la nostra societat.

Crear un nou discurs que expliqui, des del dia a dia, que les problemàtiques existents en determinats barris i ciutats de la nostra comarca que afecten la vida quotidiana dels ciutadans no són producte del fet migratori sinó conseqüència de les desigualtats intrínseques que genera un sistema econòmic on els beneficis generats pel treball de la majoria se’ls apropia una minoria.

Reiterar la nostra crida a la responsabilitat del conjunt de les forces polítiques democràtiques per exigir que les seves legítimes aspiracions no passin per sobre dels drets polítics, civils i socials de ningú ni posin en risc la cohesió i convivència ciutadanes. La Plataforma Tots Fem Bages vetllarem perquè des de les formacions polítiques no es facin discursos racistes i ens comprometem a denunciar-ho públicament si es dóna aquesta circumstància. De la mateixa manera també denunciarem qualsevol tipus d'agressió feixista.

Fer una crida als mitjans de comunicació perquè facin un tractament absolutament objectiu pel que fa a temes relacionats amb la immigració i les persones nouvingudes per evitar crear estats d'alarma social que no ajuden en res, només els racistes.

Apostem per una nova regulació dels moviments mundials de població que no criminalitzi els sectors més desafavorits i que fomenti la interculturalitat per evitar la creació de guetos tancats en funció de la procedència o l’origen social. Considerem necessària la modificació i derogació, si s’escau, de la llei d’estrangeria així com de les normes que permeten la privació de llibertat i la reclusió de persones en els Centres d’Internament d’Estrangers pel sol fet de no tenir regularitzada la seva situació administrativa dins de l’estat espanyol.

De la mateixa forma, manifestem el nostre rebuig a les darreres modificacions que s’han realitzat per part del govern espanyol en matèria d’assistència sanitària que priven d’aquest dret bàsic a una part de la població

Manresa, Abril 2012. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada