31 de desembre del 2012
13 de juny del 2012
ALEGACIONS A L'ORDENANÇA DE CIVISME
Exposició de motius
Des de Tots Fem Bages assistim amb preocupació al foment per part de les autoritats d'un discurs en el conjunt de la societat que prima l'esperit punitiu per suposadament “solucionar” part dels seus problemes. Aquest fet és encara més preocupant quan des de l'Ajuntament de Manresa vol fer sota l'excusa del “Civisme”.
Des de Tots Fem Bages no entenem que es vulgui imposar un determinat de model de civisme a cop de sanció. Un model que prioritza l'us comercial de l'espai públic en comptes de fomentar-lo com un espai ampli i d'us intergeneracional.
Ens desagrada comprovar com gran part de les normatives sancionadores d'aquesta nova ordenança s'exerciran de manera punitiva sobre els col•lectius més desvalguts de la nostra societat. Sembla que darrere hi hagi la intenció d'ocultar els aspectes més negatius de la nostra ciutat, com la pobresa, en comptes de buscar solucions reals.
Aquesta ordenança, apart de contenir nombroses normatives amb un perfil clarament classista, serà impossible d'aplicar a efectes pràctics a no ser que implantem un estat policial amb vigilància a cada cantonada. Això implica un gran nivell d'arbitrarietat en la seva aplicació que pot fer que es faci servir només per aplicar-la respecte determinats col•lectius.
També estem profundament preocupats pel fet que es pugui fomentar la delació entre veïns i veïnes en comptes de cercar solucions col•lectives per problemes col•lectius. I que es pugui fer servir per impedir expressions de protesta respecte les autoritats, així com per limitar la capacitat de les entitats manresanes de donar-se a conèixer.
Es per aquests motius que des de Tots Fem Bages ens posicionem clarament en contra d'aquesta nova Ordenança de Civisme i presentem aquest conjunt d'al•legacions a aquells aspectes que considerem més negatius.
Respecte els articles 13 i 14 (en referència als Graffitis i pintades)
Al•legacions:
En articles 13 i 14 es parla d'aquestes pràctiques fent servir una interpretació força subjectiva sobre el que és un grafitti o pintada, que en uns moments pot ser considerada “negativa” i en d'altres no en funció de criteris que poden ser arbitraris. En el fons hi ha una interpretació particular sobre aquest fenomen lligada a unes determinades normes de conducta quan per altra banda, hi ha sectors amplis de la població que consideren aquests fets com manifestacions artístiques.
Per això demanem la supressió del punt 2 de l'article 13 i del punt 1 de l'article 14.
Respecte l'article 16 (en referència als Cartells col•locats en la via pública)
Al•legacions:
No estem d'acord amb el punt 1 per que es mostra una voluntat punitiva en aquest aspecte mentre no s'ofereix una alternativa viable pel conjunt de les entitats manresanes, com podria ser la reserva d'espais específics suficients per que aquestes poguessin fer-los servir per difondre les seves activitats. Aquest fet perjudicarà greument a les entitats que no puguin costejar despeses de publicitat per donar-se a conèixer.
Per això demanem la supressió del punt 1 de l'article 16 mentre l'Ajuntament no faciliti espais suficients especialment habilitats per que puguin ser utilitzats per les entitats manresanes.
Respecte l'article 21 (en referència al Joc en l'espai públic)
Al•legacions:
Tot l'article 21 mostra una voluntat punitiva amb la pràctica del joc en l'espai públic “fora de les àrees habilitades” en teoria per defensar “els legítims drets dels veïns i veïnes o dels altres usuaris”. Som conscients que en ocasions es poden donar situacions conflictives en carrers i places, en especial amb els infants i joves que sempre han utilitzat el carrer per jugar. Però en molts casos nens i joves no tenen espais habilitats o aquests són clarament insuficients. Creiem que no es pot prioritzar l'us comercial dels carrers en perjudici d'altres usos com el lúdic i més quan hi ha una mancança greu d'espais que es puguin fer servir a tal efecte.
Per això demanem la supressió de tot l'article 21.
Respecte l'article 23 (en referència a la mendicitat)
Al•legacions:
L'apartat primer d'aquest article és totalment superflu i s'hauria de donar per suposat que els serveis socials tenen l'obligació d'atendre a les persones en greus dificultats socials i econòmiques. No entenem per que es fa constar aquí a no ser que es vulgui relacionar “subtilment” l'exercici de la mendicitat amb “l'incivisme”. Sobre l'apartat segon, no queda clar quin seria el criteri per interpretar les conductes sancionables ja que es podrien interpretar de forma subjectiva. El redactat pot donar a entendre que hi ha una voluntat d'amagar i restringir el fenomen de la mendicitat per motius “estètics” quan en la majoria dels casos és una activitat producte de situacions econòmiques greus.
Respecte l'article 26 (en referència al sexe en l'espai públic)
Al•legacions:
No ens agrada el redactat de tot aquest article per que demostra una visió pejorativa de les relacions sexuals, com si fos una cosa bruta que calgués ocultar. Especialment greu és en el tema de la prostitució ja que l'aplicament d'aquesta mesura la relegaria a espais privats que farien més difícil el control de les xarxes de proxenetisme que esclavitzen a moltes dones.
Per això demanem la supressió de tot l'article 26
Respecte l'article 31 (en referència al consum de drogues en l'espai públic)
Al•legacions:
La ordenança no sembla estar feta per tractar de solucionar un problema greu com podria ser l'alcoholisme i la drogodependència. Sobre l'alcohol sembla que es digui que es “bo” consumir-lo en els establiments comercials i que es “dolent” fora d'aquests, com si hi hagués la voluntat de fomentar l'oci consumista. Respecte el consum de drogues il•legals en la via pública sembla que la voluntat sigui més d'ocultar aquest fet, que es dona més en sectors menys afavorits, que no una preocupació real per la salut pública.
Per això demanem l'eliminació dels punts 1.1 i 2.2. de l'article 31.
Respecte l'article 36 (en referència a l'ús de l'espai públic)
Al•legacions:
Especialment preocupant és la redacció d'aquest article on criminalitza tota una sèrie de conductes que no es poden qualificar d'incíviques. En molts casos aquests fets són producte de viure en una situació social extrema o amb grans dificultats econòmiques. No s'entén com es pot pretendre sancionar conductes com dormir en un banc o fer servir una font per rentar-se o recollir aigua quan aquests fets es fan en la majoria dels casos per necessitat. Igual o més greu és la part on es prohibeix acampar en la via pública que sembla fet expressament per contrarestar l'impacte que va tenir el moviment del 15M o qualsevol altre tipus de protesta ciutadana.
Per això demanem la supressió dels apartats a, b, c i d del punt 2 de l'article 31.
Respecte l'article 47 (en referència a la prohibició d'estendre roba en balcons o baranes exteriors que donin directament a espais públics)
Al•legacions:
Trobem especialment greu que es considere incívic i es vulgui prohibir un fet com estendre roba en balconades i obertures exteriors, cosa que s'ha fet durant tota la vida. Creiem que en el fons es fa per “motius estètics” que oculten una visió clarament classista de la societat sota arguments poc creïbles com que poden provocar gelades a les voreres quan aquest fet, en el supòsit que es doni, seria un fet molt puntual. Regalarà l'Ajuntament de Manresa assecadores a totes aquelles persones que viuen en immobles antics sense patis interiors?
Per això demanem l'eliminació de l'apartat f de l'article 47.
Respecte l'article 51 (en referència a la prohibició de transitar o estar-se als espais públics completament despullat o només amb un banyador o peça de roba similar)
Al•legacions:
Aquest redactat pretén sancionar una conducta en base a una moralitat concreta. No es pot considerar incívic anar vestit d'una o altra manera, o fins i tot no anar-ne. El delicte de “escàndol públic” ha estat suprimit des de fa temps i pertany a altres èpoques fosques. No s'entén aquest especial interès en una població com la nostra, que a més no té cap tipus de platja si no es en funció, per una banda, de copiar legislacions fetes en altres municipis i per una altra, en suposats criteris morals que poden ser profundament qüestionats.
Per això demanem la supressió del punt 1 de l'article 51.
Manresa, juny 2012
18 de maig del 2012
17 de maig del 2012
DECLARACIÓ DE PRINCIPIS
El passat mes d'abril, un grup d'entitats i
persones del Bages ens vam mobilitzar, davant la proximitat de les eleccions
municipals, per demanar a tota la ciutadania, als partits polítics i,
especialment, a la societat civil organitzada, la seva contribució en el
treball per una societat més cohesionada evitant l'ús polític del fet migratori
i la xenofòbia com a arma electoral. El mes de novembre vam fer la mateixa
crida davant la realització d'una nova contesa electoral, en aquesta ocasió
estatal.
L'ús polític del fet migratori i el racisme no
es donen només quan hi ha període electoral. S'ha instal·lat en la
quotidianitat amb la proliferació de tota una sèrie de rumors i discursos que
afavoreixen la creació de determinats estereotips. La legislació vigent, en
practicar el racisme institucional amb lleis com la d'Estrangeria, a la
pràctica legitima aquest tipus de discursos.
En l'actual context de crisi econòmica i amb
un atur desbocat, fomentar un discurs racista té una clara voluntat política:
aconseguir que les persones de les classes treballadores i populars -sigui quin
sigui el nostre origen- ens barallem entre nosaltres mentre els grans poders
econòmics, amb els seus representants polítics, aprofiten per acabar amb les
comptades millores socials que es van aconseguir després de molts anys de dures
lluites. Ens venen les retallades com un fet inevitable quan són producte d'una
opció política determinada: aquella que vol un estat al servei dels poderosos.
Ignorar el discurs racista i xenòfob que han
fet determinades forces polítiques s'ha demostrat ineficaç per combatre l'auge
d'aquest tipus d’ideologia. Alhora fer pedagogia des d’un punt de vista
paternalista i des de la distància, sense estar implicat en la quotidianitat de
la majoria de la població que viu el dia a dia, tampoc ha esdevingut efectiu.
Per tot això des de la Plataforma Tots
Fem Bages ens reafirmem en la nostra voluntat de:
Continuar denunciant l'ús irresponsable de
determinats discursos i la difusió de rumors sense fonament que fan créixer
l'animadversió contra els immigrants i que contribueixen a deteriorar el clima
de convivència de la nostra societat.
Crear un nou discurs que expliqui, des del dia
a dia, que les problemàtiques existents en determinats barris i ciutats de la
nostra comarca que afecten la vida quotidiana dels ciutadans no són producte
del fet migratori sinó conseqüència de les desigualtats intrínseques que genera
un sistema econòmic on els beneficis generats pel treball de la majoria se’ls
apropia una minoria.
Reiterar la nostra crida a la responsabilitat
del conjunt de les forces polítiques democràtiques per exigir que les seves
legítimes aspiracions no passin per sobre dels drets polítics, civils i socials
de ningú ni posin en risc la cohesió i convivència ciutadanes. La Plataforma
Tots Fem Bages vetllarem perquè des de les formacions polítiques no es facin
discursos racistes i ens comprometem a denunciar-ho públicament si es dóna
aquesta circumstància. De la mateixa manera també denunciarem qualsevol tipus
d'agressió feixista.
Fer una crida als mitjans de comunicació perquè
facin un tractament absolutament objectiu pel que fa a temes relacionats amb la
immigració i les persones nouvingudes per evitar crear estats d'alarma social
que no ajuden en res, només els racistes.
Apostem per una nova regulació dels moviments
mundials de població que no criminalitzi els sectors més desafavorits i que
fomenti la interculturalitat per evitar la creació de guetos tancats en funció
de la procedència o l’origen social. Considerem necessària la modificació i
derogació, si s’escau, de la llei d’estrangeria així com de les normes que
permeten la privació de llibertat i la reclusió de persones en els Centres
d’Internament d’Estrangers pel sol fet de no tenir regularitzada la seva
situació administrativa dins de l’estat espanyol.
De la mateixa forma, manifestem el nostre
rebuig a les darreres modificacions que s’han realitzat per part del govern
espanyol en matèria d’assistència sanitària que priven d’aquest dret bàsic a
una part de la població
Manresa, Abril 2012.
28 d’abril del 2012
“La situació actual de la xenofòbia i el racisme a Catalunya "
TOTS FEM BAGES
Organitza :
“La situació actual de la xenofòbia i el racisme a
Catalunya”
a càrrec de :
Xavier Rius, autor del
llibre “La xenofòbia a
Catalunya”.
L’acte tindrà lloc al Centre Cultural del
Casino
de Manresa el proper dia 3 de maig a les 20 hores.
En
el decurs de l’acte es presentarà la
DECLARACIÓ DE PRINCIPIS de Tots fem Bages.
L’acte finalitzarà
amb una petita actuació musical.
Esperem la teva
assistència.
2 d’abril del 2012
Subscriure's a:
Missatges
(
Atom
)