11 de maig de 2014

PRIMER ELS DE CASA?. NO, PRIMER LA JUSTÍCIA.
Un grup d’entitats catalanes, entre les quals totes organitzacions socials manresanes que participen a la xarxa Tots fem Bages, han decidit treballar juntes per dur a terme una campanya que té com a objectiu alertar a la població sobre els risc que suposen, per al conjunt de la societat, les opcions polítiques que pretenen legitimar la discriminació cap a persones d’origen estranger aprofitant el context de crisi econòmica i social. 

Aquestes entitats, preocupades per la possibilitat de que les properes eleccions europees, siguin aprofitades per l’extrema dreta per estendre el seu discurs de l’odi, intenten llençar un discurs de responsabilitat col•lectiva que es resumeix en el lema de la campanya “Primer els de casa?. No, primer la justícia”.

El discurs basat en l’afirmació “primer els de casa”, desgraciadament no es privatiu de les organitzacions d’extrema dreta. També en fas us , al nostre país, organitzacions polítiques aparentment respectables que ens volen convèncer que a Catalunya hi ha persones que representen un pes que no podem suportar. Es tracta d’un discurs agressiu i populista que vol identificar, de manera falsa, hipòcrita i irresponsable, una part de la població dels nostre país com a responsable de tots els problemes socials que estem patint i que tenen com a causa última, les polítiques impulsades pels govern europeus amb l’excusa de lluitar contra la crisi.

La campanya intenta que quan anem a votar el proper dia 25 de maig, no ens confonguem d’enemic. D’allò que es tracta en aquestes eleccions europees, és decidir si estem a favor de les polítiques d’austeritat o en contra. Les polítiques promogudes per la Unió Europea al llarg d’aquestes darrers anys han tingut com a objectiu, tal com molt encertadament va dir la pròpia Angela Merkel, construir una democràcia d’acord amb el mercat. Dit en altres paraules, construir una democràcia on manin els poders financers. Per això, hem viscut un autèntic assalt a les institucions europees per part dels poders financers que les han posat al servei de la desregulació i dels atacs més virulents contra el benestar europeu. El programa del austericidi es desenvolupa a partir d’un segrest democràtic de les institucions que no té parangó en la història d’Europa després de la Segona Guerra Mundial .

La campanya electoral que acaba de començar i que ens portarà a la constitució d’un nou parlament europeu, hauria de servir per posar noms i cares als responsables de les polítiques que ens han dut a la situació actual. Us puc ben assegurar que cap d’ells te la fisonomia d’un immigrant. No viuen als nostres barris ni els veien pel carrer quan passegem. Es mouen en els despatxos de l’anomenada troika, es a dir del Banc Central Europeu, de la Comissió Europeu i del Fons Monetari Internacional. Ells formen la trinxera des de la que sorgeixen els atacs que, amb l’ajuda dels seus socis en els governs locals a tots els nivells, acaben repercutint negativament en les nostres condicions de vida. Nosaltres, inclosos els immigrants, estem en una altra trinxera: la de la democràcia i els drets socials.

Josep R. Mora

1 comentari :