11 de maig de 2014

TOTS FEM BAGES PRESENTA LA CAMPANYA A MANRESA
La Plataforma Tots fem Bages i la Federació d’Associacions de Veïns, i SOS Racisme han presentat a Manresa la campanya “No votis injustícia”, que té l’objectiu de frenar el vot xenòfob a les properes eleccions europees.


Tant al Bages com arreu de Catalunya es faran accions per promoure el debat públic al voltant de l’argumentari populista “primer els de casa” amb l’objectiu de donar resposta i desmuntar el discurs agressiu i populista que identifica de manera falsa, hipòcrita i irresponsable, una part de la població de Catalunya com a responsables dels problemes socials que s’estan patint.


En la presentació, Edo Bazzaco, de SOS Racisme, va explicar com a països com Anglaterra o França és probable que opcions polítiques clarament racistes, amb un discurs centrat en l’odi, guanyin aquestes eleccions. Bazzaco, va afirmar que “és important aprofitar l’experiència del que ha passat a altres llocs per començar a treballar ja ara en impedir que això algun dia també passi aquí.” Va dir també que “el discurs de primer els de casa és ja una cosa normal a converses de cafè, a la feina i fins i tot a nivel polític i que cal desactivar-lo, enlloc de només silenciar-lo, l’hem de visibilitzar i l’hem de combatre.”


Que no et confonguin d’enemic.


La xarxa d’entitats socials, associacions de veïns, plataformes, etc., que han impulsat la campanya afronten aquest repte com quelcom imprescindible davant l’augment d’opcions polítiques amb discurs racista als seus municipis, a nivell nacional i internacional. Partits polítics i líders que pretenen legitimar la discriminació cap a les persones d’origen estranger aprofitant-se del context de crisi econòmica i social.


Desmuntant prejudicis i responent als falsos discursos es pretén generar el dubte entre la població sobre l’autenticitat de promeses falses dels grups populistes i xenòfobs. I, així, fer que les properes eleccions no representin una amenaça, sinó convertir-les en una oportunitat per frenar o fins i tot eradicar la presència de grups xenòfobs a les institucions.


En aquest sentit, el representant de la Federació, Enric Martí, va explicar la seva adhesió a la campanya ”No votis injustícia” perquè és important convèncer a les persones que “votin pensant en la justícia social enlloc de només tenint en compte els slogans fàcils”. Segons Martí és als barris on primer es detecten les dificultats de convivència i on s’està més aprop dels problemes. Martí creu que encara no hi ha greus problemes de convivència a Manresa, però que justament per això cal treballar per què continuï així.


Francesc Xavier Navarro, de Tots fem Bages, va fer una crida a “entitats culturals, esportives, socials i a ciutadans i ciutadanes particulars a participar d’aquesta campanya organitzant activitats, tallers o debats” perquè és amb la màxima implicació de tothom que es podrà fer front a aquestes actituds que van en contra de la justícia social i la convivència.


Navarro també va explicar que Tots fem Bages es planteja organitzar activitats per combatre el discurs racista i les actituds xenòfobes durant tot l’any que va des d’ara amb les eleccions europees fins al maig de l’any vinent amb les eleccions municipals.


Una variada representació de moviment social català.


La campanya està oberta a que cada cop més entitats o persones a nivell individual s’hi sumin. De fet, els materials de campanya, instruccions i consells estan disponibles a la web www.novotisinjusticia.com.


La llista d’entitats que han impulsat la seva creació inclou: Fundació Sant Roc, La Rotllana i Badalona som totes i tots, del municipi de Badalona; la Plataforma Antiracista de Salt; Tots fem Bages de Manresa; la Plataforma per la Tolerància d’Abrera; el Centre d’Acolliment per a Estrangers i Santa Coloma Conviu de Sta. Coloma; Associació Atzavara-Arrels de Tortosa; grups de la plataforma Unitat contra el Racisme i el Feixisme de diversos municipis: L’Hospitalet, Osona, Mataró, Eixample i Sant Martí – El Clot; de Barcelona, el Consell de la Joventut d’Horta-Guinardó, i el Consell de la Joventut de Barcelona, Servei Civil Internacional, Boca Ràdio, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, la Xarxa Apropem-nos, l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments, l’Associació de Veïnes de Poblenou, de Barcelona.


Tots fem Bages i la Federació d’Associacions de Veïns van voler acabar l’acte de presentació convidant a tothom a implicar-se en la campanya ja sigui des de les xarxes socials compartints els materials i participant del debat, com fent propostes per organitzar activitats a Manresa i la comarca.

1 comentari :