29 de setembre del 2016



ESTAT DEL RACISME A CATALUNYA, INFORME ANUAL.
Acte organitzat per Tots Fem Bages 
conjuntament amb SOS Racisme Catalunya i Pol·len Edicions.


2 de juliol del 2016

DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES



El proper dilluns dia 20 de juny se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades, una commemoració que va ser instituïda per l'ONU l'any 2000 amb motiu del cinquantenari de la Convenció de l'Estatut dels Refugiats de l'any 1951. En els darrers anys, el nombre de refugiats global ha anat augmentant a causa de les guerres, les crisis humanitàries o els governs autoritaris. Tot i que la majoria dels refugiats es concentren en països en vies de desenvolupament, un nombre creixent busquen el seu refugi a països europeus a través del procediment de sol·licitud d'asil. La Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats, aprovada el 1951 per Nacions Unides, defineix les normes que garanteixen l'asil i ha estat ratificada per 147 estats. Segons l'Agència de Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR), un refugiat és una persona que "a causa de temors fundats de ser perseguit per motius de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un determinat grup social o opinions polítiques es trobi fora del seu país de nacionalitat i no pugui, o a causa d'aquests temors, no vulgui acollir-se a la protecció de tal país".

La guerra segueix sent la causa principal dels desplaçaments forçats al món. Cada dia, una mitjana de 23.000 persones és obligada a fugir de casa. El 55% dels refugiats procedeixen de cinc països afectats per la guerra: Afganistan, Somàlia, Iraq, Síria i Sudan. Els països en desenvolupament acullen al 80% dels refugiats de tot el món, fet que complica encara més la seva situació. Segons António Guterres, alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, aquestes són xifres realment alarmants; reflecteixen un enorme sofriment individual i les dificultats de la comunitat internacional per prevenir conflictes i promoure a temps solucions per a ells. Les dones i nenes refugiades representar el 2012 el 48% de la població refugiada. Per la seva banda, el 46% dels refugiats mundials tenen menys de 18 anys.

Amb motiu d'aquesta diada moltes entitats social organitzen actes de sensibilització i reivindicació arreu de Catalunya, també a Manresa, per denunciar la dramàtica situació, de desemparament i de vulneració dels drets humans, que pateixen els milers de persones refugiades que cada dia posen en perill les seves vides per arribar a Europa, i exigeixen a la Unió Europea acabar amb unes polítiques insolidàries i de violació de drets de les persones migrants i refugiades. La política migratòria i d'asil de la UE ha fracassat en el passat i ha provocat milers de morts. L'acord amb Turquia, unit a les dificultats i impediments d'entrada als territoris de la UE pels sol·licitants d'asil, estan forçant les persones que fugen de la guerra, la persecució i la mort, a buscar altres vies més perilloses i costoses, com la del Mediterrani central, que s'ha convertit ja en la més mortal del món.

Les dramàtiques imatges que ens arriben a través dels mitjans de comunicació fan evident la necessitat i urgència de canviar l'enfocament de les polítiques de migració i asil posant al centre les persones i els seus drets i complir amb la legalitat europea i internacional. Cal retirar l'acord de la UE i Turquia, habilitar vies legals i segures d'arribada, garantir un acolliment digne i adequada protecció, que inclogui l'atenció sanitària i respecte als drets humans i tenir una política europea comuna i habilitar pressupostos i recursos per fer front al repte humanitari i a la seva integració plena. Cal, també, combatre activament els discursos i narratives xenòfobes, que poden fer perillar la convivència i cohesió social.

                       Josep R. Mora Villamate 

18 de juny del 2016

Tots fem Bages vol que durant la campanya electoral es debatin les polítiques migratòries

Tots fem Bages, amb la campanya electoral com a teló de fons, creu que es un bon moment per debatre i reflexionar sobre el tema migratori des de tots els seus vessants. 
És per això que demana a totes aquelles persones que participen de la vida política i associativa de Manresa i el Bages que facin servir les seves tribunes publiques als diaris i mitjans de comunicación per reflexionar no només sobre la crisi dels demandants d’asil si no també sobre els moviments migratoris en general.

La crisi dels demandants d’asil que han arribat a Europa però no poden exercir els seus drets ha fet que la ciutadania estigui especialmente sensibilitzada i és un bon momento per debatre a fons les causes d’aquesta crisi i dels moviments migratoris en general i fer propostes de com resoldre-la.


Més enllà de com gestionar la urgència actual, cal aprofitar el moment per generar debat entorn les polítiques de gestió de la diversitat de les administracions per trobar la manera de crear pobles i ciutats on la convivència sigui molt més inclusiva del que és.

Aquest debat als mitjans de comunicación anirà seguit, després de les eleccions, d’una jornada de treball per concretar accions i polítiques necessàries per a la nostra ciutat.

Tots fem Bages recollirà totes les aportacions fetes i, com en altres processos electorals, vetllarà perquè no s’usin els migrants per a llençar missatges xenòfobs i excloents.