2 de juliol de 2016

DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADESEl proper dilluns dia 20 de juny se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades, una commemoració que va ser instituïda per l'ONU l'any 2000 amb motiu del cinquantenari de la Convenció de l'Estatut dels Refugiats de l'any 1951. En els darrers anys, el nombre de refugiats global ha anat augmentant a causa de les guerres, les crisis humanitàries o els governs autoritaris. Tot i que la majoria dels refugiats es concentren en països en vies de desenvolupament, un nombre creixent busquen el seu refugi a països europeus a través del procediment de sol·licitud d'asil. La Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats, aprovada el 1951 per Nacions Unides, defineix les normes que garanteixen l'asil i ha estat ratificada per 147 estats. Segons l'Agència de Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR), un refugiat és una persona que "a causa de temors fundats de ser perseguit per motius de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un determinat grup social o opinions polítiques es trobi fora del seu país de nacionalitat i no pugui, o a causa d'aquests temors, no vulgui acollir-se a la protecció de tal país".

La guerra segueix sent la causa principal dels desplaçaments forçats al món. Cada dia, una mitjana de 23.000 persones és obligada a fugir de casa. El 55% dels refugiats procedeixen de cinc països afectats per la guerra: Afganistan, Somàlia, Iraq, Síria i Sudan. Els països en desenvolupament acullen al 80% dels refugiats de tot el món, fet que complica encara més la seva situació. Segons António Guterres, alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, aquestes són xifres realment alarmants; reflecteixen un enorme sofriment individual i les dificultats de la comunitat internacional per prevenir conflictes i promoure a temps solucions per a ells. Les dones i nenes refugiades representar el 2012 el 48% de la població refugiada. Per la seva banda, el 46% dels refugiats mundials tenen menys de 18 anys.

Amb motiu d'aquesta diada moltes entitats social organitzen actes de sensibilització i reivindicació arreu de Catalunya, també a Manresa, per denunciar la dramàtica situació, de desemparament i de vulneració dels drets humans, que pateixen els milers de persones refugiades que cada dia posen en perill les seves vides per arribar a Europa, i exigeixen a la Unió Europea acabar amb unes polítiques insolidàries i de violació de drets de les persones migrants i refugiades. La política migratòria i d'asil de la UE ha fracassat en el passat i ha provocat milers de morts. L'acord amb Turquia, unit a les dificultats i impediments d'entrada als territoris de la UE pels sol·licitants d'asil, estan forçant les persones que fugen de la guerra, la persecució i la mort, a buscar altres vies més perilloses i costoses, com la del Mediterrani central, que s'ha convertit ja en la més mortal del món.

Les dramàtiques imatges que ens arriben a través dels mitjans de comunicació fan evident la necessitat i urgència de canviar l'enfocament de les polítiques de migració i asil posant al centre les persones i els seus drets i complir amb la legalitat europea i internacional. Cal retirar l'acord de la UE i Turquia, habilitar vies legals i segures d'arribada, garantir un acolliment digne i adequada protecció, que inclogui l'atenció sanitària i respecte als drets humans i tenir una política europea comuna i habilitar pressupostos i recursos per fer front al repte humanitari i a la seva integració plena. Cal, també, combatre activament els discursos i narratives xenòfobes, que poden fer perillar la convivència i cohesió social.

                       Josep R. Mora Villamate 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada